Novosti

Hrvatskim ribarima EU odobrila rad s mrežama potegačama i malim plivaricama

U službenom glasilu Europske unije objavljene su Provedbene uredbe kojima se odobravaju izuzeća od odredbi Mediteranske uredbe za ribolov malim plivaricama (ciplarica, palamidara, oližnica, igličara) i mrežama potegačama (girarica, migavica, šabakun, oližnica).

Objavom ovih dokumenata završen je višegodišnji proces tijekom kojeg je Republika Hrvatska tražila izuzeće od odredbi Mediteranske uredbe, a koje su onemogućavale korištenje ovih ribolovnih alata na tradicionalan način. Ovom su prethodila znanstvena istraživanja i prikupljanje argumentacije koja je uobličena u Plan upravljanja. Planovi upravljanja su zajedno s derogacijama odobreni još ove zime, no tek objavom Provedbenih uredbi moguće ih je stvarno implementirati u nacionalno zakonodavstvo.

Ribolov će se odvijati prema strogim pravilima kojima je bilo potrebno udovoljiti za odobravanje derogacija, isključivo na tradicionalnim lovištima i za ribolov ciljanih vrsta. Na taj način neće doći do povećanja ribolovnog napora ni dodatnog ugrožavanja priobalnih resursa ili staništa, već će se osigurati nastavak ribolova u onim okvirima i obimu u kojima je bio i prije ulaska u EU. Iako je proces dobivanja derogacija bio izuzetno složen, ovim se ponovno omogućava rad za više od stotinu plovila koja koriste male plivarice ili mreže potegače, ali i zadržavanje tradicionalnih ribolovnih alata i načina ribolova koji su desetljećima prisutni na Jadranu te njihovo prepoznavanje u zakonskoj legislativi Europske unije.

Izvor: http://www.mps.hr/hr/novosti/hrvatskim-ribarima-eu-odobrila-rad-s-mrezama-potegacama-i-malim-plivaricama

Back to top button