Novosti

Dodijeljeno više od 46 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Mladenom Pavićem i ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u ponedjeljak 27. studenog 2023. godine dodijelila 23 FLAG-a (lokalne akcijske skupine u ribarstvu) rješenja u iznosu 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu.

„FLAG-ovi su ključan pokretač održivog i uključivog teritorijalnog razvoja u ribarstvenim i akvakulturnim područjima, a provedbom lokalnih razvojnih strategija doprinijet će se stvaranju novih mogućnosti i omogućiti lokalnim zajednicama da bolje iskoriste i ostvare dobit iz prilika koje im nudi održivo plavo gospodarstvo te da iskoriste i ojačaju okolišne, kulturne, društvene i ljudske resurse. Od 23 lokalne akcijske skupine u ribarstvu kojima smo danas dodijelili 46,2 milijuna eura za provedbu lokalnih razvojnih strategija, 19 predstavljaju obalna i otočna ribarstvena područja, a po prvi put u ovom programskom razdoblju odobrene su lokalne razvojne strategije i za četiri FLAG-a iz kontinentalnih krajeva. Ovime je obuhvaćena gotovo cijela hrvatska obala, a ukupna površina ribarstvenih područja na koja se odnose odobrene lokalne razvojne strategije predstavljaju 35,6 % površine Republike Hrvatske“izjavila je ministrica Vučković.

Uvažavajući specifične potrebe pojedinih područja i lokalnih zajednica, predviđena je potpora za aktivnosti usredotočene na inovativan pristup u područjima ribarstva i akvakulture, kao i dodavanje vrijednosti proizvodima ribarstva i akvakulture te za diversifikaciju tradicionalnih ribolovnih i akvakulturnih aktivnosti, kao i diversifikaciju samih područja.

Poticanje razvoja lokalnih zajednica ovisnih o ribarstvu i akvakulturi i jačanje teritorijalne kohezije jedan je od strateških ciljeva više od 348 milijuna eura vrijednog Programa za ribarstvo i akvakulturu 2021.-2027. godine Republike Hrvatske, i to kroz lokalni razvoj pod vodstvom zajednice, tzv. CLLD pristup.

Dosadašnji Operativni program za pomorstvo i ribarstvo obuhvaćao je dvije mjere: Pripremnu potporu i Provedbu Lokalnih razvojnih strategija u ribarstvu, a do sada je ugovoreno 30,4 milijuna eura.

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/dodijeljeno-vise-od-46-milijuna-eura-za-provedbu-lokalnih-razvojnih-strategija-u-ribarstvu/6604

Back to top button